Mijn hond heeft last van zijn oren, wat moet ik doen?

Sandra Rossen   |
8 mei 2023

Oorproblemen zien wij dierenartsen heel erg veel in de praktijk. De hond schudt met zijn kop, krabt met zijn achterpoten hieraan of kan zelfs met zijn kop scheef gaan lopen. Soms piepen ze bij het krabben van de pijn. Het is belangrijk dat we eerst de oorzaak achterhalen zodat we gericht kunnen behandelen. Er zijn namelijk een heleboel oorzaken van oorproblemen en het schudden met de kop. Zo kan er een grasaar in zitten, kan er een bacteriële infectie aanwezig zijn, kan er een allergie meespelen en kunnen er zelfs beestjes in zitten! Wanneer een dier vaak en hard met zijn kop schudt, kan hij een bloedoor krijgen, dus snel handelen is belangrijk.

Grasaar

Een grasaar kan in het oor komen door in het voorjaar in het gras te rollen of door hoog gras te lopen. Een grasaar heeft lelijke weerhaakjes waardoor ze vaak wel verder komen maar niet terug kunnen gaan. Naast in oren zien we ook grasaren terug in pootjes en zelfs in ogen. Bij een grasaar zal de hond acuut heel erg schudden met zijn kop en veel piepen omdat het erg pijnlijk is.

Een grasaar kan een dierenarts alleen maar zien met een speciale oorkijker genaamd otoscoop. Soms lukt het om deze grasaar wakker te verwijderen met een grijpertje. Maar dan moet de hond wel heel stil blijven zitten, anders heb je kans dat het trommelvlies geraakt wordt. Bij drukke honden raden we daarom altijd even een roesje aan.

Bacteriën

Een bacteriële infectie zien we ook vaak als een oorzaak van het schudden met de kop. Sommige hondenrassen hebben een hele nauwe ingang van hun oren. Daardoor kunnen de oren slecht luchten en blijven bacteriën hier lekker groeien. Vaak stinken de oren dan ook heel erg.

Naast een nauwe gehoorgang, is ook zwemmen soms een oorzaak om een bacteriële overgroei in de oren te krijgen. Bij een bacteriële oorontsteking is het heel belangrijk om eerst in de oren te kijken. Als dierenarts kunnen we door het oorsmeer onder de microscoop te leggen, al heel veel informatie aflezen. Zo kun je zien wat voor soort bacteriën er groeien (staafjes of ronde bacteriën) en of er bijvoorbeeld gisten meespelen. Dit is belangrijke informatie die we gebruiken bij het kiezen van de juiste oorzalf.

Wanneer een oorontsteking regelmatig terugkomt, is het belangrijk om goed onderzoek te doen om erachter te komen waar de bacteriën wel goed op reageren. Chronische bacteriële oorproblemen moeten vaak een aantal weken tot maanden behandeld worden. Soms moet de vorm van de gehoorgang zelfs chirurgisch worden aangepast.

Allergie

Bacteriën kunnen ook in oren gaan groeien als de weerstand van de huid van de oren niet goed op orde is. Een lage oorweerstand zien we vaak bij een onderliggende allergie. Dan kun je aan een voedselallergie of een atopie denken.  De huid van ook de oren kan ontstoken raken en bacteriën kunnen dan gaan overgroeien. Soms zien we bij een allergie veel gisten. Een microscopisch onderzoek van de oren is daarom erg belangrijk om gericht te behandelen.

Het kan zijn zijn dat er bij een allergie bijvoorbeeld ook andere klachten meespelen als jeuk aan de pootjes, of regelmatig diarree. In het oorsmeersel zien we vaak onder de microscoop ook gisten. Het behandelen van een allergie kan betekenen dat we bijvoorbeeld een ander voer moeten proberen of dat we een test op allergenen moeten verrichten.

Oormijt

Oormijt zien we vooral bij hele jonge dieren of oudere dieren met slechte weerstand. In het oor zitten honderden parasieten die leven van de oorschilfers van de gehoorgang. Het bewegen van deze oormijten veroorzaakt hele heftige jeuk en schudden met de kop. We zien met onze otoscoop vooral heel veel zwart droog oorsmeer met daarop heel veel gelige beestjes en eitjes. We gaan dan eerst de gehoorgangen goed spoelen om de beestjes eruit te krijgen. Helaas krijgen we niet alle beestjes eruit, dus een anti-parasitica is ook erg belangrijk. Er zijn een aantal middelen op de markt die nog goed werken. Bij heftige infecties kunnen we ook een oorzalf voorschrijven.

Middenoorontsteking

Een gaatje in het trommelvlies kan ervoor zorgen de hond met een scheve kop gaat lopen. Een gaatje kan ontstaan door een langdurige bacteriële oorontsteking maar ook bijvoorbeeld door een poliep of tumor in de oren of een grasaar. Een oorontsteking kan zich dan door het gaatje uitbreiden naar achter het trommelvlies, we noemen dit middenoorontsteking. De hond kan ook duizelig worden, omvallen, slecht eten en zelfs braken. We moeten dan op een hele andere manier behandelen dan een gewone (buiten) oorontsteking en er mag absoluut niks in de oren gedaan worden. Het is dus heel belangrijk om altijd goed naar het trommelvlies te kijken.

Bloedoor of othematoom

Wanneer een hond hard met zijn kop schudt, kan er een bloeding in de oorflap zelf komen. Er loopt dan bloed tussen de twee kraakbeen delen van de gehoorschelp. Daardoor wordt de oorschelp heel dik, we noemen dit een bloedoor of othematoom. Een bloedoor zelf doorprikken is niet de oplossing, want het oor vult zich vaak snel weer. Ook is er vaak een onderliggende oorzaak als een bacteriële ontsteking of een allergie die eerst aangepakt moet worden.
Wanneer er stolsels ontstaan in de gehoorschelp gaan deze samentrekken en dit kan heel pijnlijk worden. Het doorprikken van een bloedoor en dan een kopverband voor een aantal weken wordt soms wel gedaan, alleen zien we vaak dat het bloedoor na het kopverband eraf halen weer terugkomt. Meestal adviseren we daarom om het oor te opereren. De stolsels worden eruit gehaald, de kraakbeenfappen worden gespoeld en er worden heel veel hechtingen op de oorflap geplaatst om die weer goed aan elkaar te laten groeien. De hond moet wel een aantal weken nog met een kap en een kopverband lopen voordat de hechtingen eruit gehaald kunnen worden.

Oorproblemen voorkomen

Je kan als baasje wel oorproblemen proberen te voorkomen. Zo is een zure oorreiniger na het zwemmen altijd aan te raden bij honden die veel zwemmen. Door na het zwemmen de oren goed te vullen, maak je de bacteriën dood die achtergebleven zijn. Honden die snel oorproblemen krijgen, mogen dit ook wekelijks ter onderhoud blijven gebruiken.

Wanneer een hond met zijn kop schudt of aan zijn kop krabt, is het dus heel belangrijk de oorzaak te laten achterhalen. Hoe langer je wacht, hoe groter de problemen ook kunnen worden (een bloedoor of middenoorontsteking bijvoorbeeld). Een bezoekje aan de dierenarts is dus altijd aan te raden omdat we eerst moeten weten wat we gaan behandelen.

Mocht je nog vragen hebben na aanleiding van deze blog, horen wij dit graag. Je kunt ons altijd bellen op 036-36905 35 of e-mailen naar info@dierenkliniekalmerestad.nl. Wil je meer blogs lezen van Sandra de Dierenarts, check onze website www.dierenkliniekalmerestad.nl

crossmenu