Mijn hond heeft last van zijn oren, wat moet ik doen?

Sandra Rossen   |
22 juli 2021

Oorproblemen zien wij dierenartsen heel erg veel in de praktijk. De hond flappert met zijn hoofd, krabt met zijn achterpoten of kan zelfs met zijn kop scheef gaan lopen. Soms piepen ze bij het krabben van de pijn. Het is belangrijk dat we eerst de oorzaak achterhalen zodat we gericht kunnen behandelen. Er zijn namelijk een heleboel oorzaken van oorproblemen. Zo kan er een grasaar in zitten, kan er een bacteriële infectie aanwezig zijn,, kan er een allergie meespelen en kunnen er zelfs beestjes in zitten! Wanneer een hond vaak en hard met zijn kop schudt, kan hij zelfs een bloedoor krijgen, dus snel handelen is belangrijk.

Grasaar

Een grasaar kan in het oor komen door in het voorjaar in het gras te rollen of door hoog gras te lopen. Een grasaar heeft lelijke weerhaakjes waardoor ze vaak wel verder komen maar niet terug kunnen gaan. Naast in oren zien we ook grasaren terug in pootjes en zelfs in ogen.
Een grasaar kan een dierenarts alleen maar zien met een speciale oorkijker genaamd otoscoop. Soms lukt het om deze grasaar wakker te verwijderen met een grijpertje. Maar dan moet de hond wel heel stil blijven zitten, anders heb je kans dat het trommelvlies geraakt wordt. Bij drukke honden raden we daarom altijd even een roesje aan.

Bacteriën

Een bacteriële infectie zien we ook vaak als een oorzaak van oorproblemen. Sommige honden hebben een hele nauwe ingang van hun oren. Daardoor kunnen de oren slecht luchten en blijven bacteriën hier lekker groeien. Vaak stinken de oren dan ook heel erg.
Naast een nauwe gehoorgang, is ook zwemmen soms een oorzaak om een bacteriële overgroei in de oren te krijgen. Bij een bacteriële oorontsteking is het ook heel belangrijk om eerst in de oren te kijken. Als dierenarts kunnen we door het oorsmeer onder de microscoop te leggen, al heel veel informatie aflezen. Zo kun je zien wat voor soort bacteriën er groeien (staafjes of ronde bacteriën) en of er bijvoorbeeld gisten meespelen. Dit is belangrijke informatie die we gebruiken bij het kiezen van de oorzalf.

Wanneer een oorontsteking regelmatig terugkomt, is het belangrijk om goed onderzoek te doen om erachter te komen waar de bacteriën wel goed op reageren. Chronische bacteriële oorproblemen duren vaak lang om te behandelen. Soms moet de vorm van de gehoorgang zelfs chirurgisch worden aangepast.

Allergie

Bacteriën kunnen ook in oren gaan groeien als de weerstand van de huid van de oren niet goed op orde is. Een lage oorweerstand zien we vaak bij een onderliggende allergie. De huid van ook de oren kan ontstoken raken en bacteriën kunnen dan gaan overgroeien. Bij het behandelen van alleen de bacteriën, blijven deze steeds weer terugkomen wanneer we stoppen met de behandeling. Het kan zijn zijn dat er bij een allergie bijvoorbeeld ook andere klachten meespelen als jeuk aan de pootjes, of regelmatig diarree. In het oorsmeersel zien we vaak onder de microscoop ook gisten. Het behandelen van een allergie kan betekenen dat we bijvoorbeeld een ander voer moeten proberen of dat we een test op allergenen moeten verrichten.

Oormijt

Oormijt zien we vooral bij hele jonge dieren of oudere dieren met slechte weerstand. In het oor zitten honderden parasieten die leven van de oorschilfers van de gehoorgang. Het bewegen van deze oormijten veroorzaakt hele heftige jeuk. We zien met onze otoscoop vooral heel veel zwart droog oorsmeer met daarop heel veel gelige beestjes en eitjes. We gaan dan eerst de gehoorgangen goed spoelen om de beestjes eruit te krijgen. Helaas krijgen we niet alle beestjes eruit, dus een anti-parasitica is ook erg belangrijk. Er zijn een aantal middelen op de markt die nog goed werken. Bij heftige infecties kunnen we ook een oorzalf voorschrijven.

Gaatje in het trommelvlies

Een gaatje in het trommelvlies kan ervoor zorgen de hond met een scheve kop gaat lopen. Een gaatje kan ontstaan door een langdurige bacteriële oorontsteking maar ook bijvoorbeeld door een poliep of tumor in de oren of een grasaar. Een oorontsteking kan zich dan door het gaatje uitbreiden naar achter het trommelvlies, we noemen dit middenoorontsteking. De hond kan ook duizelig worden, omvallen, slecht eten en zelfs braken. We moeten dan op een hele andere manier behandelen dan een gewone (buiten) oorontsteking en er mag absoluut niks in de oren gedaan worden. Het is dus heel belangrijk om altijd goed naar het trommelvlies te kijken.

Oorproblemen voorkomen

Je kan als baasje wel oorproblemen proberen te voorkomen. Zo is een zure oorreiniger na het zwemmen altijd aan te raden bij honden die veel zwemmen. Door na het zwemmen de oren goed te vullen, maak je de bacteriën dood die achtergebleven zijn. Honden die snel oorproblemen krijgen, mogen dit ook wekelijks ter onderhoud blijven gebruiken.

Wanneer een hond met zijn kop schudt of aan zijn kop krabt, is het dus heel belangrijk de oorzaak te laten achterhalen. Hoe langer je wacht, hoe groter de problemen ook kunnen worden (een bloedoor of middenoorontsteking bijvoorbeeld). Een bezoekje aan de dierenarts is dus altijd aan te raden omdat we eerst moeten weten wat we gaan behandelen.

Mocht je nog vragen hebben na aanleiding van deze blog, horen wij dit graag. Je kunt ons altijd bellen op 036-36905 35 of e-mailen naar info@dierenkliniekalmerestad.nl. Wil je meer blogs lezen van Sandra de Dierenarts, check onze website www.dierenkliniekalmerestad.nl

crossmenu