Moet ik mijn hond steriliseren?

Sandra Rossen   |
23 maart 2021

Het steriliseren van honden wordt veel gedaan in Nederland. 1 van de redenen om te steriliseren zijn dat de teef niet langer loops wordt en gedekt kan worden. Steriliseren kan echter ook nadelen geven als urine incontinentie, kanker en gewrichtsproblemen. Onlangs is er weer een nieuw onderzoek uitgebracht (Juli 2020) naar de voor- en nadelen van deze procedure. Het blijkt dat we voor een keuze voor steriliseren, met name heel goed naar het hondenras moeten kijken om te bepalen of dit wel moet en zo ja vanaf welke leeftijd.

Wat is steriliseren?

Bij het steriliseren halen we de eierstokken weg die de hormonen aanmaken. De baarmoeder blijft meestal zitten, mits deze er goed uit ziet. Het risico op baarmoeder ontstekingen en melkkliertumoren wordt een stuk lager, mits je de hond op een jonge leeftijd al laat steriliseren.

Wat zijn de voor en nadelen van steriliseren?

Vroeger werd er altijd aangegeven dat honden die gesteriliseerd worden, veel minder kans hadden op melkkliertumoren en baarmoeder ontstekingen. Er is in zweden een groot onderzoek geweest (1995 - 2006) met wel 1 miljoen honden die 10 jaar gevolgd werden, om te kijken hoeveel baarmoeder ontstekingen en melkkliertumoren nu precies voorkomen. Het blijkt dat het erg ras afhankelijk is of een hond een baarmoederontsteking of melkkliertumoren ontwikkeld. Gemiddeld kreeg 19% van deze grote niet - gesteriliseerde groep baarmoederontstekingen en 13% melkkliertumoren. Er was wel heel veel variatie tussen de verschillende hondenrassen. Bij het weghalen van de hormonen uit de eierstokken (dus het steriliseren), wordt de kans op deze ziekten een stuk kleiner.

Uit een ander onderzoek uitgebracht in 2020, blijkt dat sterilisatie ook kan zorgen voor het voorkomen van juist meer ziektes bij sommige rassen. Zo kunnen gewrichtsproblemen eerder optreden bij een aantal grote rassen als de Duitse Herder. Bij andere rassen als de Golden Retriever blijkt na sterilisatie meer kanker voor te komen. Ook is het ras afhankelijk of ze na sterilisatie urine incontinentie krijgen.

Het is dus belangrijk om een goede afweging te maken of sterilisatie noodzakelijk is en zo ja, op welke leeftijd. Er is een nieuwe handleiding gemaakt om te bepalen of het ras het beste gesteriliseerd kan worden en zo ja vanaf welke leeftijd. Wij gebruiken die handleiding in de kliniek om u een goed advies hierin te geven.

In de afgelopen jaren heb ik als dierenarts veel baarmoederontstekingen gezien in onze spoeddienst. Deze ziekte komt vrijwel alleen maar voor bij niet gesteriliseerde dames. Je moet je voorstellen dat de baarmoeder zo aan het ontsteken is, dat deze zich vult met pus. Je ziet in het begin niet heel veel aan het diertje, soms drinken ze wat meer of zijn ze slomer of krijgen ze een dikkere buik. Wanneer ze bij ons komen, staat zo een baarmoeder met pus soms bijna op springen. Dan moeten we acuut opereren. Omdat ze al best ziek zijn voordat we beginnen aan een operatie, is dit een veel groter risico dan alleen een sterilisatie. Het is een grote operatie waarbij naast de eierstokken ook de hele gevulde baarmoeder verwijderd moeten worden. Dit moet voorzichtig gebeuren omdat je niet wilt dat deze knapt en de buik bevuild.

Na de sterilisatie kunnen dieren veel sneller aankomen omdat ze minder hormonen aanmaken en dus minder calorieën nodig hebben. Minder eten geven of een voer geven met minder calorieën is daarom wel belangrijk. Vanuit de kliniek geven we daarom ook een voedingsadvies mee om ze mooi op gewicht te houden.

Laparoscopisch vs. traditioneel steriliseren

Tegenwoordig zijn er twee manieren om te steriliseren. Dit kan bij ons via een kijkoperatie (we noemen dat laparoscopisch steriliseren) of via een traditionele sterilisatie. Bij de grotere honden adviseren een sterilisatie via een kijkoperatie te laten doen omdat de eierstokken vrij diep in de buik kunnen liggen. Met de camera worden deze dan gemakkelijk gelokaliseerd en met een grijpertje en brander worden deze verwijderd. Bij kleine hondjes kunnen we er ook op de traditionele manier goed bij.

Ben je benieuwd wat het advies is voor sterilisatie voor jouw hondenras of heb je nog aanvullend vragen? Neem gerust even contact op met onze kliniek.

(bron: 'assisting decision-making on age of neutering for 35 breeds of dogs' B.L. Hart 2020. Breed variations in the incidence of pyometra and mammary tumours in Swedish dogs' S. Jitpean 2012)

 

crossmenu