036 369 0535 – ook voor spoed!

Hoe kan ik vuurwerkangst bij mijn hond of kat voorkomen?

Sandra Rossen   |
19 november 2021

Oud en nieuw staat alweer bijna voor de deur, spannende tijden voor onze huisdieren. Je hond of kat kan namelijk behoorlijk overstuur raken van al die knallen. Gelukkig is er steeds meer op de markt om je huisdier door deze lastige periode heen te helpen. Lees hier wat tips en tricks om vuurwerkangst bij je huisdier te voorkomen.

Begin op tijd!

Het is belangrijk dat je al een aantal weken van tevoren gaan oefenen met vuurwerkgeluiden. Zeker jongen dieren, die deze periode nog nooit hebben meegemaakt, kunnen nog getraind worden. Wanneer je ‘vuurwerkgeluiden hond’ zoekt op internet, kom je op flink wat sites die je kan gebruiken. Draai deze geluiden regelmatig in huis, en beloon de hond als deze niet angstig is. Het volume moet heel laag gestart worden, en steeds iets harder gezet worden. Ook voor katten kan deze methode werken om alvast aan de geluiden te wennen.

Natuurlijke middelen

Voor onze gezellige viervoeters zijn er veel natuurlijke producten op de markt die al een aantal weken van tevoren gestart kunnen worden. Zo bestaat er voor katten een verdamper voor in het stopcontact met een geur die wij zelf niet ruiken. Deze verdamper geeft feromonen af (nestgeur) wat angst remt. Verder bestaan er ook natuurlijke voedingssupplementen in de vorm van een tablet op basis van onder andere groenlipmossel en groene thee die bewezen stress kunnen reduceren bij de hond en kat. Ook zijn er halsbanden en verdampers voor honden met feromonen en shirts waar je ze strak in kan wikkelen.

Medicatie van de dierenarts

Mocht uw kat of hond ondanks de training en natuurlijke middelen angstig blijven, is er ook medicatie bij de dierenarts verkrijgbaar die ze kan helpen. Deze medicatie kan echter bijwerkingen hebben, dus een recente check bij uw dierenarts vooraf is zeker aan te raden. Wanneer uw dier hart- of nierproblemen heeft, mogen bepaalde middelen namelijk niet gegeven worden. Uw dierenarts zal dan een andere keuze maken voor een middel dan bij een gezond dier. Met deze medicatie moet meestal enkele dagen voor oud en nieuw begonnen worden, wanneer de angst nog niet aanwezig is. Er kunnen bijwerkingen optreden zoals sloom zijn, slecht eten en soms zelfs wankel lopen.

Oud en nieuw: de dag zelf

Op de dag zelf is het belangrijk dat uw hond een flinke wandeling maakt en moe is. Probeer zelf bij een knal rustig te blijven en dit te negeren. Wanneer uw hond niet reageert op een knal, beloon dit dan. Zet de tv of radio iets harder aan zodat de geluiden wat overstemd worden. Geef ze ook wat te doen: een voerbal met brokjes, een nieuw speeltje of een hele lekkere kauwstick. Zorg dat katten zich op een fijn plekje kunnen verstoppen waar het rustig is. Zet ook daar de radio aan om het geluid te overstemmen en zorg voor een donkere kamer.

Vragen?

We hopen dat uw dier niet al teveel stress zal hebben tijdens oud en nieuw. Mocht u vragen hebben, kunt u altijd even contact opnemen met ons of kijk op www.dierenkliniekalmerestad.nl. Een hele fijne maar vooral diervriendelijke jaarwisseling toegewenst!

crossmenu