036 369 0535 – ook voor spoed!

Ik ga een puppy aanschaffen!

Sandra Rossen   |
16 februari 2021

Het leukste van dierenarts zijn is dat je heel veel puppy’s mag knuffelen. Het is superleuk om eigenaren voor het eerst met dat hummeltje binnen te zien komen. Het eerste wat opvalt zijn meestal de wallen van de eigenaren, maar het enthousiasme volgt dan al snel. De meeste puppy’s gaan gelijk op ontdekkingstocht in de spreekkamer om vervolgens boevenstreken uit te halen. Gelukkig maken ze het al snel goed met heel veel knuffels en kusjes. Binnenkort gaan mijn vriend en ik onze eigen puppy ophalen, ik kan niet wachten!

Het is mijn taak om de kersverse eigenaar te vertellen wat hem of haar allemaal te wachten staat. Vaccineren, voeding, steriliseren, ontwormen, vachtverzorging, zindelijk maken… Een behoorlijke kluif aan informatie.Terwijl ik met de eigenaar aan het kletsen ben is niets zo leuk als ondertussen bedolven te worden onder puppy kusjes. En bij mij gaat het dan ook vaak kriebelen…. Ik ben ontzettend blij met mijn lieve Podenco meisje Minu, maar een hondenzusje erbij zou wel heel erg leuk zijn. En eindelijk hebben we dan de knoop doorgehakt, wij gaan ook kijken voor een pup!

Wat ik na al die jaren als dierenarts wel geleerd heb, is dat niets zo belangrijk is als een goed adres waar je je nieuwe gezinslid gaat ophalen. Door de corona crisis is er enorm veel vraag naar puppy’s, waardoor ook de illegale hondenhandel enorm toeneemt. Daarom ben ik nu extra oplettend wanneer ik naar een fokker toe ga voor ons eigen hummeltje.

Wat is een broodfokker?

Een broodfokker is iemand die alleen maar veel geld wil verdienen aan het fokken van een dier, en de gezondheid van dat dier niet belangrijk vind. Zo zijn in Nederland gezinnen die bijvoorbeeld als een soort tussenstation dienen om de puppy’s uit het buitenland door te verkopen. Ze doen alsof de pups daar geboren zijn, maar deze komen eigenlijk vanuit landen als Tsjechië of Roemenië. Deze broodfokker heeft vaak meerdere advertenties op bijvoorbeeld Marktplaats van verschillende rassen honden. Je mag vaak niet van tevoren gaan kijken naar de pups en je krijgt maar weinig informatie.

Wanneer je toch op een adres mag gaan kijken, blijkt de moeder ineens 'even niet aanwezig te zijn'. De pups blijken een buitenlands paspoort of chipnummer te hebben en zijn veel jonger dan aangegeven staat in het paspoort. Soms zijn er meerdere nesten aanwezig van verschillende rassen, allemaal zonder moeder.

Dat deze baby’s stiekem ergens anders vandaan komen, is nog niet eens het allerergste. De diertjes zijn soms al ziek bij aankoop, blijken genetische afwijkingen te hebben als heup dysplasie of knie problemen. Ze hebben soms ook oormijt, wormen of vlooien. Daarnaast krijgen ze vaak op latere leeftijd gedragsproblemen omdat ze veel te vroeg bij mama zijn weggehaald.

Waar let je op bij de aanschaf van een pup?

Gelukkig verdwenen mijn zorgen als sneeuw voor de zon toen ik voor het eerst bij de fokker van onze pup aankwam. Want zo kan het dus ook! Moeders lag heerlijk in de warme en schone huiskamer en de pups waren lekker aan het spelen in de werpkist. Bij het lopen, sleepten haar grote tepels over de grond en af en toe ging een kleintje nog even drinken. De trotse mama keek ons nog even streng aan maar vervolgens had ze er geen probleem meer mee dat wij haar pups oppakten en bewonderden. En wat waren ze mooi! Uiteraard waren we gelijk verliefd!

Papa werd ook nog even aan ons voorgesteld: hij rende naar binnen en keek eerst van een afstandje toe of zijn kinderen wel goed behandeld werden. Na even de kat uit de boom gekeken te hebben, besloot hij dat hij toch ook wel even op schoot wilde komen voor een knuffel.

Een pup is geen pizza

Ik had het lievelingsknuffeltje van mijn hondje Minu meegenomen. De fokker beloofde in de avonden even met het knuffeltje en de pup te spelen zodat ze aan de geur kan wennen. Hij liet ook het voer zien wat de pups straks gaan eten, en vertelde dat ze over een aantal weken gechipt en gevaccineerd worden. Elke week krijgen we een foto en video tot we haar op kunnen halen. De geweldige zorg en grote liefde voor het nest spatte er vanaf. In de auto terug kon ik alleen nog maar denken aan dat lieve meisje wat binnenkort bij ons komt wonen… Maar nog eventjes geduld, want een pup is immers geen pizza!

crossmenu